Concursul interdisciplinar ArtIst este un eveniment unic în mediul rural din România, în care se combină armonios activitățile de reconstituire istorică, în manieră științifică, cu arta.
ArtIst, un proiect educațional demarat de Școala Gimnazială ”Nicolae Russu” Sita Buzăului, în parteneriat cu Asociația ASURA, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Primăria comunei Sita Buzăului și Căminul Cultural din Sita Buzăului, se dovedeşte un succes.
Acest concurs interdisciplinar (pe tematică istorică), este unul în care se pune mare accent pe cunoștințele elevilor, pe înţelegerea cât mai bună a epocii istorice abordate, dar şi pe o prezentare conform cu realitatea istorică. Realizarea costumaţiilor şi a decorurilor necesită în primul rând o bogată documentare, coordonatorii, părinții, elevii aflând, astfel, mai multe informaţii despre moda, armamentul și arhitectura perioadei istorice abordate.
Cea de-a III-a ediție a Concursului ArtIst de la Sita Buzăului a avut loc în data de 27 mai, sub genericul „Să învățăm Istorie prin joc de rol”. Timp de o zi, Căminul cultural din Zăbrătău s-a transformat într-o scenă uriașă pentru 150 de ”artiști”, din 4 județe, care au prezentat 30 de momente, acaparând, în medie, 10 minute.
Am gândit un format care să-i facă pe elevi să înţeleagă şi să le placă istoria, nu doar să memoreze ani pe care să-i reproducă oral sau pe o foaie de hârtie.
Evaluarea concursului a fost gândită astfel încât să fie combinate cunoștințele teoretice cu abilitățile artistice. Elevii au avut de rezolvat un test pe o temă data, dar și să prezinte un proiect care să îmbine arta cu informații istorice pe o epocă stabilită de fiecare coordonator.
La această provocare au răspuns echipaje de elevi de la Școala Gimnazială Brazi, jud. Prahova (coordonatori: prof. Radu Raluca, prof. David Daniela și prof. Petre Laura), Școala Gimnaziala Cislău, județul Buzău (coordonator prof. Gheorghe Mihaela-Paula), Școala Gimnaziala ”Lunca Priporului - Păltineni (coordonatori: prof. Uruc Cecilia și prof. Diaconu Cătălina), Școala Gimnaziala Lunca Priporului, orașul Nehoiu (coordonatori prof. Aanei Genilia), C.T.E. ”Remus Răduleț” Brașov (coordonator, prof. Morariu Camelia), Școala Gimnazială ”Andrei Șaguna” Barcani (coordonatori: Petcu Cătălin, Sbarcea Ioana și Popica Elena), Școala Gimnazială ”Andrei Șaguna” Barcani, structura Sărămaș (coordonator: prof. Bularca Georgiana Alina), Școala Gimnazială nr. 2, Sita Buzăului (coordonatori: prof, Băilă Elena, prof. Mircea Aura și prof. Pavel George), Școala Gimnazială nr. 3, Sita Buzăului (prof. Băilă Elena, prof. Todor Ileana, prof. Bularca Oana), Școala Gimnazială Zăbrătău (coordonatori: prof. Iulia Banciu și prof. Mircea Raluca), Școala Gimnazială ”Nicolae Russu” Sita Buzăului (coordonatori: prof. Moldovan Livia, prof. Muntean Adrian, prof. Goșman Eugen, prof. Bularca Maria, prof. Pavel George și prof. Fercu Alexandru).
Juriul a fost alcătuit din prof. Bobeș Luminița (Ins. Șc. General Adjunct), prof. Stoica Cătălina (dir. ”N. Russu”), prof. Buzea Otilia (dir. adj. ”N. Russu”), prof. Elena Cristina Buruiană (reprezentant ASURA), prof. Bularca Marilena (prof. pensionar/ director al Școlii Gimnaziale Zăbrătău), prof. Dedu Elena (prof. pensionar - Nehoiu), prof. Pirușcă Gheorghe (prof. pensionar - Siriu) și Luca Narcis (UZPR). Evaluatori la proba scrisă au fost Anca Preda și Popescu Amelia.
Mircea Raluca - Manuela, Neagoe Cristina, Neagoe Mihaela, Oltean Mihaela, Banciu Iulia, Apafi Iuliana și Olteanu Ovidiu, sunt principalele nume care au făcut posibil concursul interdisciplinar ArtIst.
Ne dorim să facem ceva atractiv, nu doar să-i punem pe elevi să memoreze niște texte și apoi să le dăm teste. Noi, organizatorii, susținem această idee și sperăm că acest demers să crească de la an la an, mizând pe impactul pozitiv pe care îl are asupra copiilor și pe caracterul său interdisciplinar care duce la formarea de competențe și la dezvoltarea aptitudinilor artistice.
Elevii sunt motivați să participe și datorită premiilor importante cu care sunt răsplătiți.
Suntem CONVINȘI că acest eveniment cultural are un impact pozitiv atât în rândul elevilor implicați cât și în rândul publicului asistent. Diseminarea rezultatelor obținute o să ne aducă mai mulți participanți în anii următori, atât din Romania cât și din comunitățile române din Diaspora ( vizăm școlile din Republica Moldova). Totodată, ArtIst, reprezintă și o oportunitate de a face cunoscută zona noastră (Lacul Siriu, Cimitirul eroilor de la Siriu, Cetatea țărănească de la Prejmer, Situl arheologic de la Cremenea, Muzeul Ambrei și alte locuri frumoase din împrejurimi), accesibilă unui public care în alt context nu ar fi venit în ”Țara Buzaielor” și nu ar fi cunoscut aceste atracții.
Această ediție ca și edițiile anterioare „ArtIst” a fost posibilă cu sprijinul financiar acordat de Asociația ASURA.
(coordonator: prof. Fercu Alexandru)
Bilanț:
1. Am implicat unități de învățământ din patru județe,
2. Am antrenat în activitate 150 de elevi,
3. Am implicat 150 de maturi aparținători,
4. Am implicat 50 de persoane, coordonatori, evaluatori,
5. Am implicat în activități, elevi din categorii dezavantajate (elevi cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă, copii din familii monoparentale, copii din comunități sărace, copii de etnie rromă) – 20 de elevi,
6. Am oferit premii în valoare totala de 8000 de lei:
- Au fost oferite 2 trofee "ArtIst"
- 17 premii
- Premiu Special – (elev cu CES, instituționalizat)