Uniunea Europeana
Guvernul Romaniei

Generația I: Întreprinderi cu Impact pentru Inițiative Inclusive


Asociația ASURA în parteneriat cu S.C. E.CECA S.R.L. implementează proiectul ’’Generația I: Întreprinderi cu Impact pentru Inițiative Inclusive’’, Cod proiect 312424 în regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Centru și Vest, proiect ce se va derula pe o perioadă de 30 luni, respectiv până la data de 31 ianuarie 2027.

Proiectul cofinanțat din Fondul Social European+ prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 2027.

REGIUNILE DE IMPLEMENTARE:

Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Centru și Vest

  1. Județele regiunii Nord-Est: Iași, Suceava, Bacău, Neamț, Botoșani, Vaslui;
  2. Județele regiunii Nord-Vest: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj;
  3. Județele regiunii Sud-Est: Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea;
  4. Județele regiunii Sud-Muntenia: Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași;
  5. Județele regiunii Centru: Alba, Mureș, Brașov, Sibiu, Harghita, Covasna;
  6. Județele regiunii Vest: Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara;

 

SCOPUL ȘI OBIECTIVELE:

Obiectivul general al proiectului constă în promovarea dezvoltării durabile și incluzive în mediul rural prin consolidarea economiei sociale ca vector de creștere economică, în urma înființării unui număr de 34 de SES uri, în mediul rural, crearea a minim 136 locuri de muncă de calitate și stimularea inovării sociale, facilitând astfel inițierea de noi afaceri, încurajându-se antreprenoriatul în economie socială și ocuparea pe cont propriu pentru minim 131 persoane din care minim 20 de etnie romă.

Obiectiv Specific 1: Susținerea antreprenoriatului social prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale în economie socială în rândul a cel puțin 131 persoane din grupul țintă, creșterea gradului de conștientizare cu privire la oportunitățile oferite de antreprenoriatul social, precum și cu privire la principiile inovării sociale, egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați și integrarea perspectivei de gen, nediscriminarea și prevenirea oricărei forme de discriminare și accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități. Realizarea acestui obiectiv constă în derularea (în primele 10 luni de implementare a proiectului), de programe de formare specifice pentru un număr de 131 de persoane (persoane care doresc să înființeze întreprinderi sociale în scopul creării de noi locuri de muncă în vederea reducerii gradului de sărăcie, dintre care cel puțin jumătate vor fi femei) și a unei campanii de conștientizare și promovare a antreprenoriatului în economie socială și a principiilor inovării sociale, egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați și integrarea perspectivei de gen, nediscriminarea și prevenirea oricărei forme de discriminare și accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități.

Obiectiv Specific 2: Stimularea ocupării pe cont propriu prin finanțarea a 34 de planuri de afaceri în regiunile de dezvoltare NE și/sau NV și/sau SE si/sau Centru și/sau SM și/sau Vest. Beneficiul real și direct, rezultat prin atingerea acestui obiectiv, este reprezentat de înființarea de structuri de economie sociala care să conducă la stimularea și diversificarea mediului socio-economic multi-regional, structuri capabile să funcționeze într-o manieră auto-sustenabilă și crearea a minim 136 locuri de muncă în vederea reducerii gradului de sărăcie, cu respectarea principiilor egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați si integrarea perspectivei de gen, nediscriminarea si prevenirea oricărei forme de discriminare și accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități. Prin aceste obiective specific proiectul contribuie la atingerea obiectivului general care promovează economia socială, incluziunea socială, egalitatea de șanse, nediscriminarea și accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități în vederea reducerii gradului de sărăcie de la nivelul regiunilor mai puțin dezvoltate. Cele 136 locuri de muncă care vor ajuta la ameliorarea ratei de ocupare a grupurilor dezavantajate, la combaterea șomajului de lungă durată promovând astfel integrarea socială.

Obiectiv Specific 3. Promovarea inovării sociale și a domeniului de economie socială prin organizarea a 8 evenimente de informare cu un minim de 30 de participanți per eveniment și prin utilizarea unei platforme online existente care să faciliteze schimbul de cunoștințe, resurse și cele mai bune practici între organizațiile economiei sociale, în scopul transferului de know how între persoane în ceea ce privește inovarea socială și domeniul economiei sociale. In cadrul proiectului va fi elaborat un manual de bune practici prin intermediul căruia vor fi prezentate rezultatele obținute și experiența acumulată, manual ce va fi pus la dispoziția instituțiilor publice pentru ca acestea să poată fi introduse în politicile și strategiile locale. Totodată vor fi organizate și evenimente menite să promoveze principiul inovării sociale și domeniul economiei sociale.

GRUP ȚINTĂ:

Grupul țintă vizat de proiect este reprezentat de 131 de persoane fizice din mediul rural, care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul rural, din care minim 30% vor fi persoane vulnerabile și 15.20% vor fi persoane de etnie romă.

Condițiile de eligibilitate sunt:

  • - să fie persoane care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul rural, inclusiv persoane vulnerabile din mediul rural (persoanele dezavantajate/ defavorizate pe piața muncii, șomeri, persoane inactive) și romi - pentru promovarea antreprenoriatului social și a integrării vocaționale în întreprinderi sociale si economie sociala și solidară pentru a facilita accesul la ocuparea forței de muncă.
  • - să aibă reședința sau domiciliul în regiunile proiectului, în mediul rural. Apartenența la GT se va realiza la intrarea în proiect (data la care persoana va beneficia pentru prima dată de sprijinul oferit prin proiect), prin declarație pe propria răspundere a persoanei din GT sau a persoanelor/instituțiilor abilitate și/sau prin atașarea de documente doveditoare.
  • - să-și exprime acordul și disponibilitatea pentru participarea la toate activitățile proiectului care îi vizează;
  • - să-și dea acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
  • - să nu mai participe la alte activități similare finanțate din Fondul Social European+;

 

ACTIVITĂȚI

Activitate: A1. Management de proiect

A1.1. Management operațional

A1.2. Decontare cheltuieli indirecte pe baza de rata forfetară

A1.3. Activități de promovare și publicitate

Activitate: 2. Sprijinirea înființării de noi întreprinderi sociale

A2.1.Informarea publicului cu privire la acțiunile derulate în cadrul proiectului

A2.2. Selectarea grupului țintă ce va participa la acțiunile de sprijin organizate

A2.3. Derulare program de formare antreprenoriala în domeniul economiei sociale

A2.4. Asigurarea de alte activități de sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale

A2.5. Selectarea planurilor de afaceri ce vor fi finanțate în cadrul proiectului

A2.6. Furnizarea, de către administratorul schemei pentru entitățile sociale, a serviciilor personalizate de consiliere ulterior finalizării procesului de selecție a planurilor de afaceri

A2.7. Asigurarea înființării și demarării funcționării întreprinderilor ce vor implementa planurile de afaceri cu ajutor de minimis în cadrul proiectului

Activitate: A3. Implementarea planurilor de afaceri și monitorizarea funcționării întreprinderilor sociale

A3.1.Decontarea sumelor aferente implementării planurilor de afaceri selectate și monitorizarea funcționării și dezvoltării entităților de economie socială finanțate

*Se vor selecta cel puțin 21 de planuri de afaceri în cadrul cărora locurile de muncă nou create (minim 4 / întreprindere socială) trebuie sa fie cu normă de lucru de cel puțin 4 ore/zi și pe perioadă nedeterminată. Valoarea maximă a ajutorului de minimis solicitat este de 100.00,00 euro iar întreprinderile sociale nou înființate vor asigura o cofinanțare de minim 10% din valoarea sprijinului financiar acordat. Selecția planurilor de afaceri se va realiza conform unei metodologii care va fi publicată în secțiunea Documente.

REZULTATE PRECONIZATE:

  • - Nr. persoane identificate și recrutate =131
  • - Nr. de persoane din grupul țintă instruite și certificate în Antreprenor în economie socială=131
  • - Nr. persoane GT care participă la elaborarea planurilor de afacere la cursul Antreprenor în economie socială =131
  • - 40 persoane vulnerabile din mediul rural angajate în întreprinderile sociale înființate în cadrul proiectului
  • - Nr. certificate de absolvire workshop = 131
  • - Nr. de persoane din grupul țintă participante la whorkshop= 131
  • - Nr. de persoane din grupul țintă participante la curs Competențe TIC = 131
  • - Nr. de persoane din grupul țintă participante la curs Competențe Civice /Sociale = 131
  • - Nr. evenimente de informare și conștientizare= 8
  • - Nr. KIT-uri materiale de informare – pachet =240
  • - Nr. planuri de afaceri selectate = 34
  •  -Nr. Ateliere de lucru (consiliere de grup) = 4
  • - Nr. ore de sesiune individuala = 6 ore/persoană
  • - Nr. webinarii = 3
  • - Nr. evenimente de planificarea antreprenorială și dezvoltare afacere socială =3
  • - Nr. de întreprinderi sociale înființate =34
  • - Nr. de salariați per întreprindere menținuți =4 (total 136)

BUGET:

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 14.881.078,68 lei, din care 12.561.175,55 lei din fonduri UE (FEDR/FSE+/FC/FTJ), 2.216.678,04 lei din bugetul național și 103.225,09 lei contribuția proprie, iar valoarea ajutorului de minimis este de 10.423.980,00 lei.

 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Informații proiect

  • Inițiator

    Asociația ASURA

  • Perioada

    01 august 2024 – 31 ianuarie 2027

  • Valoarea

    14.881.078,68 lei

  • Parteneri

    S.C. E.CECA S.R.L.

  • Echipa

    Manager proiect: Ciprian MANEA



Arhivă Proiecte

Calendar evenimente