17Mai. 2024

Simpozion Eticheta Ecologică Europeană


Seminar de informare, instruire și conștientizare EMAS și Eticheta Ecologică Europeană

Europa este „o pădure de etichete” cu un mesaj controversat  de (dez)informare dar și de credibilitate prin care trecem cotidian cu voluptate, precum trece printr-o istorie nocivă țăranul cu desaga în spate!

Și totuși, optimiști și cotropiți de emisii, zgomote ori alte accidente, îmbrățișăm apoteotic fiecare răsărit de soare, chiar dacă planeta respiră tot mai greu și viața noastră a devenit un poligon de încercare!

Dincolo de aceste „fulgurații”, cu profundă tentă de meditație și implicare (in)directă în promovarera unui mediu curat și sănătos, să ,,trecem la verde” cu eticheta ecologică UE pentru o lume înfloritoare, așa cum ne îndeamnă organizatorii, respectiv ONG ASURA din București, în parteneriat cu UZPR, o organizație cu un nucleu de oameni simpli, dar inimoși și dornici de a ne împărtăși din experiența lor acumulată cu prilejul deselor întâlniri prin orașe de referință din România, așa cum, recent, s-a-ntâmplat în Sala de conferințe a Restaurantului „Boavista” din Timișoara. Eveniment inedit și de actualitate, la care am participat împreună cu colegii de breaslă Grigore Mâinea și Horia Țîru. Eveniment propus în dezbatere națională de cadre de specialitate în domeniu, Felicia Ioana și Daniela Maria Toma, sub egida Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.

Pentru a înțelege și mai bine ce reprezintă de fapt Eticheta UE Ecologică, redăm pe scurt explicația necesară din pliantul pus la dispoziție de organizatori: „Sistemul UE de etichetare ecologică face parte din politica privind consumul și producția durabile ale Comunității, care are ca obiectiv reducerea impactului negativ al consumului și producției asupra mediului, sănătății, climei și resurselor naturale. Sistemul este destinat să promoveze acele produse care au un nivel înalt de performanță de mediu, prin utilizarea etichetei ecologice. Prin acest sistem producătorii, importatorii și prestatorii de serviciu pot depune cereri de acordare a etichetei ecologice a UE. Comercianții și distribuitorii pot depune cereri numai pentru produsele comercializate sub mărcile proprii”.

Prezentarea a avut un caracter interactiv la care participanții, avizați în probleme de mediu și nu numai, au formulat diverse întrebări referitoare la mecanismul de reciclare, inițierea procesului de obținere a etichetei ecologice, legislația în vigoare și actualizată și activități adresate presei cu trimitere la sectorul de marketing.

Precizăm că obținerea Etichetei Ecologice EU garantează un înalt nivel de fiabilitate și credibilitate. Au formulat întrebări Anca Seici, Alinda Neagu, Vîjiac Iuxu și Cristian Neagu, desigur că răspunsurile au fost argumentate, lămuritoare și benefice pentru toți participanții.

În partea a doua subiectul în dezbatere l-a constituit Sistemul de Management de Mediu și Audit – EMAS, care reprezintă un model pentru organizații, care conduce la optimizarea proceselor de producție, reducerea impactului asupra  mediului și utilizarea eficientă a resurselor, în contextul Consumului și Producției Durabile a Planului de acțiune pentru Politica Industrială Durabilă a UE. Avantaje și beneficii: credibilitate, transparență și reputație sporite, gestionarea riscurilor de mediu și oportunități de management, performanță sporită de mediu și financiară, îmbunătățirea și motivarea angajaților, care  la rândul lor sunt benefice consumatorului. Regulamentul EMAS se aplică în toate cele 27 de state ale UE, celor trei state ale Spațiului European precum și statelor candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

În concluzie, putem aprecia strădaniile ONG ASURA și deopotrivă a celor implicați în promovarea acestui proiect de utilitate și sănătate publică la nivel național prin diverse modalități. Avem resurse, să nu le irosim, avem potențial, să-l valorificăm cât mai bine pentru binele dumneavoastră, mai bine pentru un mediu curat în care cu toții să respirăm un aer de calitate.

 ECOECOECO

Dumitru Buțoi / UZPR Timișoara
Foto: Grigore Mâinea / UZPR Timișoara

Articol preluat de pe www.uzpr.ro